CSIPKEBOGYÓ
A csipkebogyó vagy hecsedli (hecserli) legértékesebb hatóanyaga az aszkorbinsav (C-vitamin). Az eredeti C-vitamin-tartalom minél teljesebb megőrzése végett gyorsan kell szárítani. Az ép terméseket semmilyen hőfokon nem lehet nagyobb C-vitamin veszteség nélkül megszárítani, mert a felületüket vastag, összefüggő kutikulával védett bőrszövet borítja, ezen keresztül a nedvesség nehezen távozik el, a termés csúcsán levő nyílás szűk, itt is lassú a víztartalom elpárolgása. Ezért közepes hőmérsékleten a száradás olyan lassú, hogy közben a C-vitamin nagy része elbomlik, ha viszont magasabb hőmérsékleten szárítjuk, a lebontás gyorsított, a bogyók könnyen megfeketednek. A C-vitamin rohamos bomlása akkor kezdődik meg, amikor a sejtek elpusztulnak (35-40 °C-on) és tovább tart mindaddig, míg a húsos rész elegendő nedvességet tartalmaz ahhoz, hogy a vegyi folyamatok végbemehessenek. Az egyedüli eljárás, mely az eredeti C-vitamin-mennyiség megőrzését lehetővé teszi, a kettéhasított vagy aprított bogyók gyors szárítása 80-90 °C-on, erős légáramban.